Des d’ahir dilluns fins el dia 7 d’Abril estaré fent des de les 19:00 fins les 22:00 el Curs de Manipulació de Plaguiides que l’Ajuntament junt a la Conselleira d’Agricultura i Pesca i tècnics del IVIA (Institut Valencià d’Investigació Agraria) han organitzat.

La veritat es que anava sense massa espectatives, encara que jo soc de les persones que sempre aprenc algo en qualsevol situació. Però tinc que dir que, encara que tal volta no estic el que es diu aprenent molt, el que si que està aconseguint en mi es concienciar-me en quan a la perillositat dels plaguicides i en general de qualsevol producte que es tire a l’horta, incluit els guanos.

I és que segons ens han anat comentat, la majoria dels productes tenen substàncies que son cancerìgenes, encara que eixes substàncies, si es respecten els plaços de seguretat, desapareixen fins aplegar a nivells que es suposa que no afecten. Però per eixe motiu es molt important per una banda aplicar el plaços de seguretat, i per altra, a l’hora d’aplicar els productes hi ha que ser especialment cuidados, per que una persona pot estar aplicant uns productes durant anys i no pasar-li res, però realment pot ser que acabe afectant-li.

Per altra banda, també està el tema dels guanos que tirem, el principal component dels quals es el Nitrogen (N), responsable de que ara tingam nitrats a l’aigua potable per damunt dels nivells minims establits a la UE. La UE té establit estos valors en 50mg/litre, i l’aigua que tenim al poble té valors majors, per tant no es bona per a veure. Ah, i una cosa que la gent no sap, TAMPOC ES BONA PER A CUINAR!!!!. El nitrats reaccionen en el nostre cos amb un compost organic que es diu amida generant-se altre compost que es diuen nitrosaminas que per lo vist està demostrat que tenen incidència en el desenvolupament de cancers.

Menys mal que per a tot hi ha mes o menys solucio i prevenciò. Per al tema de sulfatar es poden fer molts coses: portar una protecció adequada, utilitzar correctament els productes, tindre en compte els plaços de seguretat, coneixer normativa, formar-se, etc., i per al cas de l’aigua, menys mal que tenim les fonts d’osmosis inversa que s’han instalat i que estan donant servei i que ens evitar poder-la comprar. Per cert, jo sempre agafe la de mineralització mes baixa, i ara, després de saber el que se, en mes motius. 

Temps enrere algú va fer un comentari sobre els casos de cancers, i clar, no tenim mai dades, però després de tindre algo mes d’informació, la veritat, estic especialment sensible. A voltes pense que el cas de mon pare, que ha tirat molts productes, o el de mon tio, podria tindre que vore.

Vos deixe un enllaç que pot ser interesant per a d’algú: Risc dels nitratos